Снимка МС Поредната критика от световна медия към погазването на върховенството

...
Снимка МС Поредната критика от световна медия към погазването на върховенството
Коментари Харесай

„Файненшъл Таймс“ посече Меркел и ЕС: Отворете си очите за мащабната корупция в България преди да е станало късно

Снимка МС 

Поредната рецензия от международна медия към погазването на върховенството на закона в България от страна на държавното управление, в устрема му към персонални облаги. 

Авторитетна международна медия направи просторен анализ за обстановката в България, в който уточни и вредата, която нанася на нашата страна канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Най-престижният английски и международен настоятелен ежедневник Файненшъл Таймс, който е представен от 19min.bg, прави на пух и прахуляк властта и корупцията в България:

„ Протестите против всеобхватната корупция в страната разкриват конфузната обстановка към нещо, което Европейски Съюз самичък е провъзгласил – че ще държи сметка на държавните управления, които подкопават върховенството на правото. Но до момента в който институциите в Брюксел и някои западноевропейски страни постоянно подлагат на критика управляващите в Унгария и Полша, към България показват доста по-меко отношение. Този двоен стандарт може да повлияе на концепцията за фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро, предопределени за противопоставяне на икономическите резултати от коронавирусната пандемия.

Това е и умишлен на политически избор на дясноцентристките европейски водачи и партии, на първо място на немския канцлер Ангела Меркел и нейните ръководещи християндемократи. Партията на Борисов – ГЕРБ, дава гласове в Европейския парламент за Европейската национална партия, която включва и ХДС на госпожа Меркел.

Дългогодишната доминираща роля на ЕНП в Европейския парламент се топи и тя се нуждае от цялата поддръжка, която може да откри. ЕНП се хвърли да пази Борисов, противопоставяйки се на резолюция на Европейския парламент, която осъди корупцията и демократичното оттегляне в България.

 Усилието й обаче се провали и резолюцията беше призната. Като знак за дискомфорта от про-Борисовата линия на партията шестима евродепутати от ЕНП поддържаха документа и 24 се въздържаха.

Мащабът на българската корупция от дълго време не е под въпрос. В последната си оценка наинвестиционния климат в България Държавният департамент на Съединени американски щати уточни: „ Корупцията е ендемична, изключително при огромни инфраструктурни планове и в енергийния бранш “. Миналата година минимум 35% от договорите за публични поръчки включват корупционни практики. Transparency International, която следи битката с корупцията в света, слага България на най-ниско място измежду 27-те страни в Европейски Съюз по своя показател за усещане на корупцията.

Българската корупция е мрежа от непрозрачни връзки сред политическия свят, обществената администрация и мощните бизнес ползи. Тези мрежи от своя страна замърсяват безпристрастното използване на закона.

Българският проблем се трансформира в неуместен тест за Европейски Съюз, който се пробва да се придвижи напред с фонда за възобновяване от 750 милиарда евро. Според първичния план за чистото систематизиране на парите от него България ще получи 11,7 милиарда евро или малко под 20% от националния си Брутният вътрешен продукт.

Като най-бедната страна в Европейски Съюз, тя ще се възползва също от дотациите и помощта по оперативните стратегии, заложени в бюджета на Европейски Съюз за 2021-27 година

Редица смели български адвокати, цивилен деятели, публицисти и политици от дребни партии вършат всичко допустимо, с цел да привлекат вниманието към казуса с корупцията, от време на време излагайки се на забележителен риск. Но тъкмо когато се нуждаят от Европейски Съюз – да поддържа личните си правила, те чуват малко или нищо. ”

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР